This thesis explores and problematises the relationship between food and urbanisation processes in the central Algarve region in Portugal. The aim is to analyse and map how these relationships have been and are being shaped through time and space, using, and operationalising the concept of food landscapes. Bringing together approaches from critical urban theory, spatial sociology and landscape studies, the research questions the role of space in food transformation processes and the different approaches that have been developed to study them. To this end, the research proposes a comparative (Tilly, 1984; Robinson, 2011, 2015) case study approach (Yin, 2014) to analyse the transformation processes of food landscapes. A mixed-methods approach is adopted, with qualitative and quantitative data analysis from primary and secondary sources, including semi-structured interviews, interdisciplinary literature reviews, qualitative content analysis of policy documents and spatial data. The findings are then combined to trace main transformation typologies and causal mechanisms driving the spatial and socio-institutional transformations of the selected food landscape. The research identifies key food system transformations mediated by urbanisation and tourism developments in the case studies and interrogates the role of planning frameworks and actors on these processes. The research contributes to the identification of different planning approaches in literature and practice and highlights the different spatial planning trajectories that have taken place in the case studies. Several sectoral and landscape level plans have already been carried out in these regions. The study provides key examples of how food landscapes are, or can be, integrated into current policies, plans and strategies for the development of sustainable tourism initiatives and climate action. Key recommendations for operationalising this approach are provided and implications for an expanded 'urban food question' in regional and urban planning are discussed, outlining potential opportunities, challenges, and possible scenarios for the future.
Questa tesi esplora e problematizza la relazione tra cibo e processi di urbanizzazione nell'Algarve centrale in Portogallo. L'obiettivo è analizzare e mappare come queste relazioni sono state e sono modellate nel tempo e nello spazio, utilizzando e rendendo operativo il concetto di paesaggio alimentare. Riunendo approcci provenienti dalla teoria urbana critica, dalla sociologia spaziale e dagli studi sul paesaggio, la ricerca si interroga sul ruolo dello spazio nei processi di trasformazione alimentare e sui diversi approcci che sono stati sviluppati per studiarli. A tal fine, la ricerca propone uno studio comparativo (Tilly, 1984; Robinson, 2011, 2015) e multi-caso (Yin, 2014) per analizzare i processi di trasformazione di due paesaggi alimentari da una prospettiva geostorica (Piovan, 2020). È stato adottato un approccio di tipo misto, con l'analisi di dati qualitativi e quantitativi provenienti da fonti primarie e secondarie, tra cui interviste semi-strutturate, revisioni interdisciplinari della letteratura, analisi qualitativa del contenuto di documenti politici e dati spaziali. I risultati sono poi combinati con una metodologia di process-tracing (Beach & Pedersen, 2019) per tracciare i meccanismi causali che guidano le trasformazioni spaziali e socio-istituzionali dei paesaggi alimentari selezionati. La ricerca identifica le principali trasformazioni del sistema alimentare mediate dall'urbanizzazione e dagli sviluppi turistici nei casi di studio e interroga il ruolo dei quadri di pianificazione e degli attori su questi processi. La ricerca contribuisce all'identificazione dei diversi approcci alla pianificazione nella letteratura e nella pratica e mette in evidenza le diverse traiettorie di pianificazione territoriale che hanno avuto luogo nei casi di studio. In queste regioni sono già stati realizzati diversi piani settoriali e paesaggistici. Lo studio fornisce esempi chiave di come i paesaggi del cibo sono, o possono essere, integrati nelle politiche, nei piani e nelle strategie attuali per lo sviluppo di iniziative di turismo sostenibile e per migliorare l'azione sul clima. Vengono fornite raccomandazioni chiave per rendere operativo questo approccio e vengono discusse le implicazioni per un ampliamento della "questione alimentare urbana" nella pianificazione regionale e urbana, delineando potenziali opportunità, sfide e possibili scenari per il futuro.
(2024). Urbanising Food Landscapes: Planning Food Systems Transformation for Sustainable Tourism Development and improved Regional Climate Action in Portugal and Italy. (Tesi di dottorato, , 2024).
Urbanising Food Landscapes: Planning Food Systems Transformation for Sustainable Tourism Development and improved Regional Climate Action in Portugal and Italy
BURGOS GUERRERO, SEBASTIAN FELIPE
2024
Abstract
This thesis explores and problematises the relationship between food and urbanisation processes in the central Algarve region in Portugal. The aim is to analyse and map how these relationships have been and are being shaped through time and space, using, and operationalising the concept of food landscapes. Bringing together approaches from critical urban theory, spatial sociology and landscape studies, the research questions the role of space in food transformation processes and the different approaches that have been developed to study them. To this end, the research proposes a comparative (Tilly, 1984; Robinson, 2011, 2015) case study approach (Yin, 2014) to analyse the transformation processes of food landscapes. A mixed-methods approach is adopted, with qualitative and quantitative data analysis from primary and secondary sources, including semi-structured interviews, interdisciplinary literature reviews, qualitative content analysis of policy documents and spatial data. The findings are then combined to trace main transformation typologies and causal mechanisms driving the spatial and socio-institutional transformations of the selected food landscape. The research identifies key food system transformations mediated by urbanisation and tourism developments in the case studies and interrogates the role of planning frameworks and actors on these processes. The research contributes to the identification of different planning approaches in literature and practice and highlights the different spatial planning trajectories that have taken place in the case studies. Several sectoral and landscape level plans have already been carried out in these regions. The study provides key examples of how food landscapes are, or can be, integrated into current policies, plans and strategies for the development of sustainable tourism initiatives and climate action. Key recommendations for operationalising this approach are provided and implications for an expanded 'urban food question' in regional and urban planning are discussed, outlining potential opportunities, challenges, and possible scenarios for the future.File | Dimensione | Formato | |
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Descrizione: URBANISING FOOD LANDSCAPES: PLANNING FOOD SYSTEMS TRANSFORMATION FOR SUSTAINABLE TOURISM DEVELOPMENT IN PORTUGAL AND THE MEDITERRANEAN AREA
Tipologia di allegato:
Doctoral thesis
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