One of the challenges raised by climate change and the pollution of our environment in relation to the human society is the right to a food that is sufficient, safe and of quality. Adopting a socio-legal perspective, this con- tribution proposes to discuss: if there is a right to access quality food, and if it is possible to identify a common definition of food quality. It is argued that if climate change and the pollution of the environment are partially caused by food production systems, they also have a negative impact on food security and food safety. At first analysis food quality seems to be a concept useful to the need of revaluation of food production systems, meet- ing nutritional needs and addressing climate change. However, it is possible to identify two major problems: firstly, the regulation doesn’t clearly define the concept of food quality; secondly, food of quality is usually sold at a more elevated price than ordinary products. This contribution proposes to analyse food quality access through the concept of Capitalocene, to address the issue of the exclusion of lower social class from food quality access, discuss food production systems, and address climate change and environ- mental pollution consequences for human society and food access.

Una delle sfide poste dal cambiamento climatico e dall’inquinamento del nostro ambiente in relazione alla società umana è il diritto a un cibo che sia sufficiente, sicuro e di qualità. Da un punto di vista socio-giuridico, questo contributo propone di discutere: se esiste un diritto di accesso al cibo di qualità, e se è possibile identificare una definizione comune di qualità alimentare. Il cambiamento climatico e l’inquinamento dell’ambiente sono causati in parte dalla produzione alimentare e al contempo producono degli effetti negativi sulla food security e la food safety. In prima analisi la qualità alimentare sembra essere un concetto utile per soddisfare l’esigenza di rivalutare i sistemi di produzione alimentare, per soddisfare le esigenze dietetico-nutritive e affrontare le conseguenze del cambiamento climatico. Tuttavia, è possibile riscontrare due problemi rilevanti: primo, la normativa non definisce in modo chiaro il concetto di qualità alimentare; secondo, i prodotti alimentari di qualità vengono tendenzialmente venduti a prezzi più elevati dei prodotti ordinari. Il contributo discute l’accesso alla qualità alimentare attraverso il concetto di Capitalocene al fine di affrontare il tema dell’esclusione dall’accesso a un cibo di qualità delle classi socioeconomiche più basse. Il concetto di Capitalocene può essere utilizzato per mettere in discussione il sistema di produzione alimentare, e per affrontare il tema del cambiamento climatico e dell’inquinamento ambientale in relazione alla società umana e all’accesso al cibo.

Lunghi, E. (2024). The Right to Food Quality in the Capitalocene Era. RIFD. RIVISTA INTERNAZIONALE DI FILOSOFIA DEL DIRITTO, gennaio/marzo 2024(1), 69-83.

The Right to Food Quality in the Capitalocene Era

Lunghi, ES
2024

Abstract

One of the challenges raised by climate change and the pollution of our environment in relation to the human society is the right to a food that is sufficient, safe and of quality. Adopting a socio-legal perspective, this con- tribution proposes to discuss: if there is a right to access quality food, and if it is possible to identify a common definition of food quality. It is argued that if climate change and the pollution of the environment are partially caused by food production systems, they also have a negative impact on food security and food safety. At first analysis food quality seems to be a concept useful to the need of revaluation of food production systems, meet- ing nutritional needs and addressing climate change. However, it is possible to identify two major problems: firstly, the regulation doesn’t clearly define the concept of food quality; secondly, food of quality is usually sold at a more elevated price than ordinary products. This contribution proposes to analyse food quality access through the concept of Capitalocene, to address the issue of the exclusion of lower social class from food quality access, discuss food production systems, and address climate change and environ- mental pollution consequences for human society and food access.
Articolo in rivista - Articolo scientifico
Qualità alimentare; Sovranità alimentare; Food Security; Food Safety; Capitalocene
Food quality; Food Sovereignty; Food Security; Food Safety; Capitalocene
English
2024
gennaio/marzo 2024
1
69
83
reserved
Lunghi, E. (2024). The Right to Food Quality in the Capitalocene Era. RIFD. RIVISTA INTERNAZIONALE DI FILOSOFIA DEL DIRITTO, gennaio/marzo 2024(1), 69-83.
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