The canteen practice in three schools is being studied in a collaborative action research. Key variables have been identified: the organization of time, the space and the rules of socialization. By a preliminary phase of formulating and positioning of the problem, the subjects involved (primary School children, teachers, parents, professionals) highlight the strategies for improvement and corrective actions based on expert knowledge and experi-ential learning. This issue represents a challenge for the school and the educational innovation, because the constitutive complexity of nutrition education draws multidisciplinary aspects from a cultural, political, economic, and social point of view
La mensa scolastica è oggetto di studio di una ricerca-azione collaborativa svolta in tre scuole primarie. Le variabili chiave individuate e messe a tema durante la prima fase esplorativa sono: i tempi, gli spazi e le regole di social-izzazione L'azione didattica messa a punto è caratterizzata da una fase pre-liminare di formulazione e posizionamento del problema al fine di individ-uare strategie di miglioramento e interventi correttivi fondati su saperi es-perti e vissuti esperienziali dei soggetti coinvolti: bambini, insegnanti, gen-itori, operatori. Questa tematica rappresenta per la scuola una sfida verso l'innovazione didattica, perché, la complessità costitutiva di un intervento educativo di educazione alimentare richiama aspetti pluridisciplinari da un punto di vista culturale, politico, economico, e sociale
Zecca, L. (2016). Progettazione partecipata intorno alla mensa scolastica: una ricerca-azione. FORMAZIONE & INSEGNAMENTO, 14(2), 357-366 [107346/-fei-XIV-02-16_27].
Progettazione partecipata intorno alla mensa scolastica: una ricerca-azione
ZECCA, LUISA
Primo
2016
Abstract
The canteen practice in three schools is being studied in a collaborative action research. Key variables have been identified: the organization of time, the space and the rules of socialization. By a preliminary phase of formulating and positioning of the problem, the subjects involved (primary School children, teachers, parents, professionals) highlight the strategies for improvement and corrective actions based on expert knowledge and experi-ential learning. This issue represents a challenge for the school and the educational innovation, because the constitutive complexity of nutrition education draws multidisciplinary aspects from a cultural, political, economic, and social point of viewFile | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
1854-6949-1-PB.pdf
accesso aperto
Dimensione
5.49 MB
Formato
Adobe PDF
|
5.49 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.